5 Tips Keselamatan Bagi Pengembara Wanita Semasa Bercuti di Luar Negara

5 Tips Keselamatan Bagi Pengembara Wanita Semasa Bercuti di Luar Negara

The road ahead may be long and winding but you’ll make it there safe and sound. Ramai orang yang ingin travel tapi mulai rasa ragu-ragu dan takut kerana risaukan keselamatan mereka semasa berada di luar negara terutamanya bagi pengembara wanita. Disebabkan ini, ada ramai yang sanggup menangguhkan trip mereka. Oleh itu, kali ini kami ingin memberitahu beberapa tips yang perlu anda ikut supaya anda tidak lagi ragu untuk meneruskan perjalanan anda ke negara yang anda pilih. Apapun, ini sekadar cadangan sahaja, anda juga boleh menambah lagi unsur keselamatan dengan mengambil kira banyak lagi tips di luar sana ya! Diharap ini dapat membantu …

TAKUT NAIK FLIGHT? TIPS ATASI PERASAAN TAKUT

TAKUT NAIK FLIGHT? TIPS ATASI PERASAAN TAKUT

Mengikut kajian statistik biro transport, pesawat adalah transport yang mencatat paling rendah kadar kemalangan berbanding kereta, motor, bas dan lain-lain. Yeap! tetapi masih ramai yang takut naik flight, kita panggil Aerophobia. Mari kita kupas bagaimana nak atasi. 1) Ketahui bagaimana pesawat beroperasi Salah satu sebab utama orang ramai takut untuk naik flight adalah mereka kekurangan pengetahuan mengenai bagaimana pesawat dapat bertahan di langit. Seperti kapal selam di laut dan kereta di atas jalan raya, pesawat direka untuk berada di udara. Juruterbang British Airways, Kapten Steve Allright menjelaskan, “terangkatnya pesawat itu adalah dihasilkan oleh sayap yang bergerak melalui udara, yang mana …

8 CARA ATASI KETAKUTAN TRAVEL SOLO

8 CARA ATASI KETAKUTAN TRAVEL SOLO

Kepada anda yang baru nak start travel solo atau travel dengan group yang baru anda nak kenali ni, saya faham pasti kerisauan dan ketakutan anda tu membelenggu dalam kepala. Travel solo can be really dreadful for beginner. Ya la mana taknya. Jauh dari orang-orang tersayang tiada orang boleh bergantung harap, awak hanya ada diri sendiri untuk jaga keperluan, keselamatan, makan minum sepanjang perjalanan. Constantly pastikan keselamatan dan kelancaran perjalanan anda, plus pergi negara yang kita tak tahu selok belok dia macam mana, memang boleh buat anda anxious! Bunyi macam membebankan kan? Jom, saya kupaskan beberapa contoh kerisauan dan cara anda nak …

CARA MENARIK MENABUNG UNTUK TRAVEL

CARA MENARIK MENABUNG UNTUK TRAVEL

Salam & Hello Pembaca! Ramai betul tinggalkan e-mail masing-masing di Instastory IG Travel Treasure bila bangkit topik pasal tips simpan duit travel ni. Terkedu Madie. Ketara disitu kesungguhan followers Travel Treasure nak mencari ilmu menabung ni. Moga tuhan dekatkan rezeki kita semua atas usaha pertama kita lakukan iaitu MENCARI ILMU 😊. Madie akan kongsikan beberapa cara menarik yang diamalkan oleh beberapa insan bernama kesungguhan. Terserah anda nak follow kekdah yang mana. Ikut kemampuan dan kekangan masing-masing. Apa-apa pun, kena buat tanpa dalih. Sebab apa? sebab tuhan dah janji. Siapa usaha dia da…? dapat! 1) Asyifa Ajis Doktor Kipas Insan kesungguhan …

PANDUAN VISA RAKYAT MALAYSIA

PANDUAN VISA RAKYAT MALAYSIA

Akhirnya berkesempatan untuk berkongsi dalam bahasa Malaysia, Panduan Visa negara-negara mengikut benua bagi  Rakyat Malaysia. Ada beberapa perlu kita tahu berkenaan permohonan visa, termasuklah (1) Jenis Visa, (2) Masa pemprosesan visa dan (3) dokumen sokongan yang diperlukan untuk proses Visa. Antara sebab-sebab kenapa permohonan visa kita tidak diterima atau kita diminta untuk melakukan  permohonan semula adalah:-  Kita pernah overstayed dinegara tersebut sebelum itu. Kita tak meletakkan sebab kukuh kita melawat negara tersebut Kita tidak mempunyai baki wang dalam akaun yang cukup Jawapan temuduga antara travel partner tidak selari Memakai make-up terlalu tebal didalam gambar passport 😛 Tahukah kita Immigration Officer …

SELAMAT KE IRAN TU? 6 PANDUAN KESELAMATAN UNTUK ANDA

SELAMAT KE IRAN TU? 6 PANDUAN KESELAMATAN UNTUK ANDA

Biasa kita diajukan persoalan “selamat ke pergi sana?” apabila kita memberitahu kita akan mengembara ke negara yang kurang popular, so called ‘rare’ dalam kalangan orang Asia. Negara Iran tidak terkecuali, dek kerana mempunyai reputasi yang menyokong keganasan, fahaman shiah yang menakutkan golongan Sunni, tambahan dengan liputan media yang tidak berkesudahan mengenai program nuclear Iran. Lumrah, fikiran kita mudah dimanipulasi oleh media barat yang memonopoli berita global sehingga kita berlebih-lebihan dalam meragui keselamatan melancong di negara tersebut. Sama juga dimana-mana, masyarakat kita lebih cepat melatah apabila mendengar berita buruk. Betul tak? hiks. Saya telah ke Iran beberapa kali, dan terus-terusan jatuh …