SELAMAT KE IRAN TU? 6 PANDUAN KESELAMATAN UNTUK ANDA

SELAMAT KE IRAN TU? 6 PANDUAN KESELAMATAN UNTUK ANDA

Biasa kita diajukan persoalan “selamat ke pergi sana?” apabila kita memberitahu kita akan mengembara ke negara yang kurang popular, so called ‘rare’ dalam kalangan orang Asia. Negara Iran tidak terkecuali, dek kerana mempunyai reputasi yang menyokong keganasan, fahaman shiah yang menakutkan golongan Sunni, tambahan dengan liputan media yang tidak berkesudahan mengenai program nuclear Iran. Lumrah, fikiran kita mudah dimanipulasi oleh media barat yang memonopoli berita global sehingga kita berlebih-lebihan dalam meragui keselamatan melancong di negara tersebut. Sama juga dimana-mana, masyarakat kita lebih cepat melatah apabila mendengar berita buruk. Betul tak? hiks. Saya telah ke Iran beberapa kali, dan terus-terusan jatuh …

3 PERSEDIAAN SEBELUM MEMASUKI IRAN

3 PERSEDIAAN SEBELUM MEMASUKI IRAN

Dah seronok sampai ke kepala, beberapa hari lagi nak pusing Iran ni. Macamana dengan persediaan? Kami akan rungkaikan persediaan ringkas dan perlu untuk dilakukan sebelum hari penerbangan anda. 1. Tiket Penerbangan Return/Onward Ticket Pastikan tiket penerbangan return telah dibeli. Jika anda hanya memiliki one-way ticket outbound ke Iran, chances are anda berkemungkinan tidak akan dibenarkan untuk berlepas. Staf penerbangan akan meminta anda return ticket ataupun onward tiket atau any ticket bukti tarikh anda plan untuk keluar dari Iran, bagi mengesahkan tempoh keberadaan anda dinegara tersebut. Pengesahan tempoh keberadaan 2. Insurans Travel Agak sukar untuk mendapatkan insuran perjalanan ke Iran dari …

6 PERKARA KITA JANGKA BILA TRAVEL KE IRAN

6 PERKARA KITA JANGKA BILA TRAVEL KE IRAN

Ramai tertanya-tanya OK ke Iran ni? Apa serba-serbi yang OK dan tak OK? Apa gambaran bila pergi ke sana? Baca ini kami rungkaikan sebaik mungkin untuk anda. Nak ikut kami jelajah Iran? 1. AKSES INTERNET Akses internet FREE terhad. Masa ni la masa kita detox diri dari toksik digital. Internet amatlah lembab 🐌, semua social media (kecuali Instagram) diblok. Certain hotel memang ada provide free WIFI tapi limited quota yang dikongsi beramai-ramai. Ada yang connection ok, ada yang slow kadang-kadang up to certain time. Macamana nak atasi? beli simcard lokal dan topup internet data (mur mur juga data offering diorang) …