REVIVE YOUR HEART – AVOID ASSUMPTIONS

REVIVE YOUR HEART – AVOID ASSUMPTIONS

Notes that was summarized based on surah Al-Hujarat Ayat 12 covered in the book entitled “Revive Your Heart” written by NAK In Surah Al-Hujarat, the 49th surah, there is a list of timeless Muslim morals, Muslim principles that if we abide by them, teach us how to live together as a healthy social society. These principles aren’t just about how Muslims are supposed to treat each other but also about the way we deal with all of humanity. How we’re supposed to be with the people around us. Here in this post, I just want to highlight only ONE expression …

TAKUT NAIK FLIGHT? TIPS ATASI PERASAAN TAKUT

TAKUT NAIK FLIGHT? TIPS ATASI PERASAAN TAKUT

Mengikut kajian statistik biro transport, pesawat adalah transport yang mencatat paling rendah kadar kemalangan berbanding kereta, motor, bas dan lain-lain. Yeap! tetapi masih ramai yang takut naik flight, kita panggil Aerophobia. Mari kita kupas bagaimana nak atasi. 1) Ketahui bagaimana pesawat beroperasi Salah satu sebab utama orang ramai takut untuk naik flight adalah mereka kekurangan pengetahuan mengenai bagaimana pesawat dapat bertahan di langit. Seperti kapal selam di laut dan kereta di atas jalan raya, pesawat direka untuk berada di udara. Juruterbang British Airways, Kapten Steve Allright menjelaskan, “terangkatnya pesawat itu adalah dihasilkan oleh sayap yang bergerak melalui udara, yang mana …

8 CARA ATASI KETAKUTAN TRAVEL SOLO

8 CARA ATASI KETAKUTAN TRAVEL SOLO

Kepada anda yang baru nak start travel solo atau travel dengan group yang baru anda nak kenali ni, saya faham pasti kerisauan dan ketakutan anda tu membelenggu dalam kepala. Travel solo can be really dreadful for beginner. Ya la mana taknya. Jauh dari orang-orang tersayang tiada orang boleh bergantung harap, awak hanya ada diri sendiri untuk jaga keperluan, keselamatan, makan minum sepanjang perjalanan. Constantly pastikan keselamatan dan kelancaran perjalanan anda, plus pergi negara yang kita tak tahu selok belok dia macam mana, memang boleh buat anda anxious! Bunyi macam membebankan kan? Jom, saya kupaskan beberapa contoh kerisauan dan cara anda nak …

CARA MENARIK MENABUNG UNTUK TRAVEL

CARA MENARIK MENABUNG UNTUK TRAVEL

Salam & Hello Pembaca! Ramai betul tinggalkan e-mail masing-masing di Instastory IG Travel Treasure bila bangkit topik pasal tips simpan duit travel ni. Terkedu Madie. Ketara disitu kesungguhan followers Travel Treasure nak mencari ilmu menabung ni. Moga tuhan dekatkan rezeki kita semua atas usaha pertama kita lakukan iaitu MENCARI ILMU 😊. Madie akan kongsikan beberapa cara menarik yang diamalkan oleh beberapa insan bernama kesungguhan. Terserah anda nak follow kekdah yang mana. Ikut kemampuan dan kekangan masing-masing. Apa-apa pun, kena buat tanpa dalih. Sebab apa? sebab tuhan dah janji. Siapa usaha dia da…? dapat! 1) Asyifa Ajis Doktor Kipas Insan kesungguhan …

[Travelog] SEOUL KOREA MUSIM BUNGA 2018

[Travelog] SEOUL KOREA MUSIM BUNGA 2018

Bertemu kembali dalam blog yang berdebu ni. hiks. Terasa ingin berkongsi pengalaman Seoul Trip Musim Bunga pada tahun 2018 dengan geng travel baru dan sangatlah sporting, mashaAllah. Rezeki kan dapat geng travel yang best-best ni. Entry ini lebih kepada nak kongsi secara ringkas ulasan trip ini. Maklumat tentang tempat tarikan akan dikongsikan dalam entry asing ya. Alhamdulillah segalanya berjalan lancar dari sebelum trip sehingga habis trip. Perancangan trip yang tersusun rapi dan lancar ni memang keutamaan Travel Treasure. Tak tengok lain dah! Ini kita jaga dulu macam baby. hiks. Terima kasih dan takziah buat arwah Azrul, Malaysian yang tinggal di …

PANDUAN VISA RAKYAT MALAYSIA

PANDUAN VISA RAKYAT MALAYSIA

Akhirnya berkesempatan untuk berkongsi dalam bahasa Malaysia, Panduan Visa negara-negara mengikut benua bagi  Rakyat Malaysia. Ada beberapa perlu kita tahu berkenaan permohonan visa, termasuklah (1) Jenis Visa, (2) Masa pemprosesan visa dan (3) dokumen sokongan yang diperlukan untuk proses Visa. Antara sebab-sebab kenapa permohonan visa kita tidak diterima atau kita diminta untuk melakukan  permohonan semula adalah:-  Kita pernah overstayed dinegara tersebut sebelum itu. Kita tak meletakkan sebab kukuh kita melawat negara tersebut Kita tidak mempunyai baki wang dalam akaun yang cukup Jawapan temuduga antara travel partner tidak selari Memakai make-up terlalu tebal didalam gambar passport 😛 Tahukah kita Immigration Officer …

KISAH DISEBALIK KEINDAHAN BOSNIA, TERSELIT LUKA BERDARAH

KISAH DISEBALIK KEINDAHAN BOSNIA, TERSELIT LUKA BERDARAH

Pengalaman menjejakkan kaki di negara cantik penuh kisah duka itu akhirnya meninggalkan saya dengan 1001 perasaan dan pelajaran. Jujur, pada hari terakhir di Bosnia pun saya personally masih speechless dengan kisah yang saya pelajari. Jika ada yang bertanya “Perlu ke lawat Bosnia?” Jawapan saya tentu “Ya!”. Dengan terlalu banyak kisah dan keindahan Bosnia ni, kami Travel Treasure buka group khas ‘Bosnia and Only Bosnia’ untuk orang ramai sertai. [ Tarikh-tarikh trip disini ] Kami boleh simpulkan ada tiga perkara menarik untuk diselami dan terokai: Sejarah lama (tinggalan Turki Uthmaniyyah), Sejarah yang masih baru dan ‘segar’ (Perang Bosnia), Bentuk muka bumi …

SELAMAT KE IRAN TU? 6 PANDUAN KESELAMATAN UNTUK ANDA

SELAMAT KE IRAN TU? 6 PANDUAN KESELAMATAN UNTUK ANDA

Biasa kita diajukan persoalan “selamat ke pergi sana?” apabila kita memberitahu kita akan mengembara ke negara yang kurang popular, so called ‘rare’ dalam kalangan orang Asia. Negara Iran tidak terkecuali, dek kerana mempunyai reputasi yang menyokong keganasan, fahaman shiah yang menakutkan golongan Sunni, tambahan dengan liputan media yang tidak berkesudahan mengenai program nuclear Iran. Lumrah, fikiran kita mudah dimanipulasi oleh media barat yang memonopoli berita global sehingga kita berlebih-lebihan dalam meragui keselamatan melancong di negara tersebut. Sama juga dimana-mana, masyarakat kita lebih cepat melatah apabila mendengar berita buruk. Betul tak? hiks. Saya telah ke Iran beberapa kali, dan terus-terusan jatuh …